Mabon - Jaarfeest
Mabon is de moderne naam voor een oud keltische oogstfeest.
Er zijn drie oogstfeesten per jaar. De eerste is Lammas ook wel Lughnasadh genoemd, deze vind plaats op 1 Augustus. Daarna krijg je Mabon op 22 September en vervolgens hebben we op 31 oktober Samhain, tegenwoordig beter bekend als halloween. Mabon is dus het 2de oogstfeest in een jaar.
Mabon is niet alleen een oogstfeest maar we vieren met Mabon ook de herfstequinox. De Herfstequinox is dag waarop er even veel uren licht als donker is. Vanaf deze dag worden de dagen dus korter en zal het aantal lichturen per dag afnemen. Dit is het moment waarop moeder aarde zich klaarmaakt voor de winter. We trekken ons meer terug in onze huizen, gaan opruimen, taarten bakken, kaarsjes branden en kruipen op de bank met een dekentje. Dit is ook voor ons een tijd van afname en rust. Een tijd om weer tot jezelf te komen.
Van oudsher word het oogstfeest geassocieerd met herfst/winsterse vruchten zoals appels, druiven, bessen en pruimen.
Appels waren in de keltische tijd een belangrijk voedingsmiddel dat kon worden bewaard en gedroogd om de magere wintermaanden door te komen. Maar ze vervulden ook een belangrijke rituele functie.
Mabon stond namelijk ook bekend als Heksen Thanksgiving en appels waren belangrijk voor een andere belangrijke vrouwelijke activiteit in die tijd - waarzeggerij.
Jonge vrouwen gebruikten de appels ook om de initialen van hun toekomstige minnaars in te kerven. Daarnaast was er een gefermenteerde alcoholische apple-cider bekend als Witches Brew. Dit werd veel geconsumeerd en mensen geloofde dat door het drinken hiervan, je voorspellende uitspraken kon doen over de toekomst. Volgens mij noemen we dat tegenwoordig gewoon aangeschoten zijn ;)
Eigenlijk is elke herfst vrucht of groente natuurlijk perfect om de officiële komst van de herfst te vieren. Maar je snapt dat mijn inspiratie nu bij appels ligt! Vandaar dat ik heel graag mijn Karamel Appeltaart recept met jullie wil delen:
Ingrediënten:
Deeg:
- 3oo gr bloem
- 50 gr kokosbloesemsuiker
- 1 snufje zout
- 225 gr margarine
- 2 el ijskoud water
Appellaag:
- 6 appels (grote zoete)
- 25 gr kokosbloesemsuiker
- 1 el ahornsiroop
- 15 ml water
- 2 tl kaneel
The Spell:
1. Mix de bloem, kokosbloesemsuiker en zout door elkaar.
2. Hak de margarine door het meelmengsel heen (eventueel met hakmolen of blender).
3. Kneed het geheel samen huishoudfolie en leg het even te rusten in de vriezer.
4. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
5. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd de appels in kleine bokjes.
6. Verwarm een klein beetje margarine in een koekenpan en voegt hier de appelblokjes, kokosbloesemsuiker, water, ahornsiroop en kaneel aan toe.
7. Laat het geheel voor zo'n 10 minuutjes in koken.
8. Haal het deeg uit de vriezer en leg het op een met bloem bestrooid werkblad, strooi wat bloem over het deeg en rol één keer met een deegroller over het deeg, draai het deeg een kwartslag en rol weer één keer, herhaal deze stappen zodat het deeg niet aan het werkblad blijft kleven.
9. Rol het deeg uit ter grote van de bakvorm (22-25 cm), leg het in de ingevette vorm en vul deze vervolgens met het appel mengsel.
10. Smeer de randjes van het deeg die nog uitsteken in met margarine. Als je nog deeg over hebt kun je hiermee de taart versieren. Plaats de taart vervolgens voor zo'n 50 minuten in de voorverwarmde oven.